QuickSort
Mariusz:
def Partition(A,p,r):
q=p
for k in range(p,r):
if(A[k]<=A[r]):
temp=A[k]
A[k]=A[q]
A[q]=temp
q+=1
temp=A[q]
A[q]=A[r]
A[r]=temp
return q
def QuickSort(A,p,r):
if(p<r):
q=Partition(A,p,r)
QuickSort(A,p,q−1)
QuickSort(A,q+1,r)
from random import sample
A=sample(range(1,100),10)
print A
QuickSort(A,0,len(A)−1)
print A
U Cormena znalazłem taki pseudokod sortowania szybkiego
Jak zmodyfikować funkcję Partition aby element dzielący wybierany był losowo
Jak oglądam ten kod to wydaje mi się że to jest wersja Lomuta funkcji Partition
11 gru 21:33