ekstrema lokalne funckji, wartosc bezwzgledna
Natka96: Znaleźć wszystkie ekstrema lokalne podanej funkcji:
f(x)= |x
2−5x−6|.
Potrafię zrobić to dla prostszych przykładów, niestety na wartości bezwzględnej wymiękam
Adamm:
f(x)= x
2−5x−6 dla x∊(−
∞;−1>∪<6;
∞)
−x
2+5x+6 dla x∊(−1;6)
f'(x)= 2x−5 dla x∊(−
∞;−1)∪(6;
∞)
−2x+5 dla x∊(−1;6)
w punktach trzeba rozpatrywać osobno, prawo dla −1 wynosi 7, lewo −7, czyli w punkcie −1 nie
istnieje
dalej, dla 6 prawo mamy 7, lewo −7, też nie istnieje
| | 5 | |
przyrównując pochodną do zera mamy x= |
| , sprawdzamy znak pochodnej w otoczeniu, |
| | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
−2x+5>0 ⇔ x< |
| , mamy zatem maksimum dla x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
dalej, dla x=−1, x=6 również musimy sprawdzić istnienie ekstremum, sprawdź sam