Funkcja kwadratowa z parametrem
Dawid: Pomoże ktoś, czy dobrze rozumiem to zadanie?
Zadanie brzmi: Dla jakich wartości parametru m równanie nie ma rozwiązań
Równanie: (m+1)x
2−4mx+2m+3=0
Czyli równanie nie ma rozwiązań gdy a=0 i b jest różne od 0, czyli rownanie ma postac liniowa
oraz gdy a rozne od zera i delta jest mniejsza od zera i potem wszystko czesc wspolna
zgadza sie, czy zle to rozumiem?
11 gru 21:08
Adamm: sprawdzasz liniowość, m+1=0
wtedy mamy rozwiązanie, nie tak jak powiedziałeś
dla m+1≠0 mamy funkcję kwadratową, więc wystarczy że Δ<0
11 gru 21:10
Dawid: czyli
1) a jest różne od −1
2) delta jest mniejsza od zera
takie mają być warunki tego zadania? I potem rozwiązań ten drugi warunek i to będzie odpowiedź
z wykluczeniem −1, zgadza się?
11 gru 21:16