matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;)
ola:
1
Ile wynosi nieskończona suma x*(
)
x
, x=1,2,..
2
11 gru 19:53
ICSP:
2
11 gru 19:55
ICSP:
Odp znajdziesz tutaj :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_tworz%C4%85ca
11 gru 19:56
ola:
a jest jakis ogólny wzór na sumy tego typu?
11 gru 19:56
ola:
dzięki!
11 gru 19:56
ola:
x
korzystając z tego co jest na wiki, ogólny wzór jest taki: ∑
0
∞
nx
n
=
? ktoś
(1−x)
2
potwierdzi?
11 gru 20:11
ICSP:
Dla n = 0 suma się zeruje, więce lepiej jest rozpoczać sumowanie od n = 1 Wtedy podany wzór jest prawdziwy.
1
Podstawiasz n = x oraz x =
i otrzymujesz swoją sumę.
2
11 gru 20:16