równania
niebardzolapie: jak rozwiazac to rownanie?
log2X + 1 * log4X − 1=0 (o podstawie 2 i o podstawie 4)
11 gru 19:25
11 gru 19:28
niebardzolapie: i co dalej?
11 gru 19:32
Wałowa: Oczywiscie zalozenie ze x>0
teraz tak
log
2x+log
2√x−log
22=0
Teraz wzory zastosuj na sume i roznice logarytmow
11 gru 19:37
11 gru 19:39
Jerzy:
x = 22/3
11 gru 19:40
niebardzolapie: a jak będzie to wyglądało w przypadku kiedy log2X + 7*log4X − 4=10
bardzo was proszę o pomoc, staram się to zrozumiec i nie potrafię.
11 gru 19:46
Wałowa: albo stosujesz wzor na zmiane podsatw logarytmu albo taki
| | 1 | |
teraz log4x= log22x = |
| log2x = log2x1/2= log2√x |
| | 2 | |
11 gru 20:02
niebardzolapie: Nie potrafię dojść do wyniku aby był on w postaci potęgi tak jak rozwiązał Jerzy.
11 gru 20:04
niebardzolapie: męczę się nad równaniem log2X + 4*log4x − 2=0 (o podstawie 2 i 4)
11 gru 20:07