Nierówność kwadratowa
tomek : Rozwiąż nierówność:
√3x2+13x+4 ≥ x−2 2
3x2+13x+4 ≥ (x−2)2
11 gru 19:17
tomek : 2x2+17x ≥ 0
x(2x+17)= 0
x=0 v x=− 17/2
czy tak wygląda rozwiązanie? nie wiem czy dobrze to zrozumiałem
11 gru 19:19
Adamm: 3x2+13x+4≥0 żeby nierówność miała sens
nie podnosisz do kwadratu, rozpatrujesz przypadki kiedy prawa strona jest dodatnia a kiedy
ujemna,
dopiero jeśli jest dodatnia to możesz to podnieść do kwadratu
jeśli jest ujemna to automatycznie równanie jest spełnione bo √3x2+13x+4≥0>x−2
11 gru 19:23
Wałowa: najpierw
3x2+13x+4≥0 i x−2≥0 (wyznacz czesc wspolna rozwiazan
Dopiero teraz mozesz podniosic do potegi drugiej bo masz dwie strony nieujemne
11 gru 19:24
tomek : dzięki serdeczne
11 gru 19:25