abc
Daw123: Rozwiąż równanie z
3=(i
√3−1)
6 (Sprawdzenie)
i naszkicuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór jego rozwiązań.
z
0=
3√(i√3−1)6
z
0=(i
√3−1)
2
z
0=−2−i2
√3
| | 2π | | 2π | |
z1=(−2−i2√3)(cos |
| +isin |
| )= |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
=(−2−i2√3)(−cos |
| +isin |
| )= |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
=(−2−i2√3)(− |
| + |
| )=1+i√3−√3−3i |
| | 2 | | 2 | |
| | 2π | | 2π | |
z2=z1*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Dobrze zrobiłem to zadanie? Jeżeli tak to jak narysować zbiór rozwiązań?