Szereg
Kierowca: Szereg w postaci
∑sin(n/n2+1)*[(−1)n+(−1)n+1+(−1)2n+1)]
Mam takie pytanie bo sin(n/n2+1) zbiega do zera i jest malejacy i teraz zajmuje się tym drugim
ciągiem i chce ustalić czy ciąg sum częściowych jest ograniczony. I Jeśli dobrze myślę to po
kolei to będzie lecieć tak s1=−1, s2=−2, s3=−3,..., sn=−n. I teraz nasunęło mi się pytanie czy
ciąg sum częściowych ma być ograniczony z góry i mamy tu zbieżność, czy wartość bezwzględna
ciągu sum częściowych ma być ograniczona i mamy tu rozbieżność.
11 gru 18:22
g:
po pierwsze: (−1)
n + (−1)
n+1 + (−1)
2n+1 = −1
| | n | | 1 | |
sin( |
| ) > |
| wiec szereg jest rozbieżny |
| | n2+1 | | 10n | |
(liczbę 10 dobrałem odpowiednio dużą żeby nierówność była spełniona)
11 gru 19:09