Jedna mała całka
mateusz: | | 2x | |
mam całeczkę ∫ |
| dx
|
| | x2 + 5 | |
jej wynikiem jest ln (x
2 + 5) + C
| | f'(x) | |
wiem, że mam skorzystać z tego ∫ |
| dx = ln |f(x)| + C
|
| | f(x) | |
proszę mi powiedzieć co się dzieje z licznikiem, bo nie rozumiem, gdzie on znika
12 sty 21:04
Klimas: pochodna
12 sty 21:06
Bogdan:
Dobry wieczór.
podstawienie: f(x) = t, f'(x) dx = dt
| | dt | |
E = ∫ |
| = ln|t| + C = ln|f(x)| + C |
| | t | |
| | f'(x) | |
Stąd ∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
12 sty 21:19
mateusz: No pochodna (2x)'=2. No i gdzie ta dwójka ucieka, że zostaje mi ln |x2 + 5| + C ?
12 sty 21:20
mateusz: Napisałeś w momencie kiedy ja pisałem.

teraz to już jaśniejsze dla mnie. Dziękuję.
12 sty 21:20