wielomiany
wPior: Jakie warunki! pomocy!
zad. Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x
4 +(m−5)x
2+4m
2=0 ma cztery różne
rozwiązania.
Podstawiłem za x
2 = t aby uzyskac rówanie kw. zapisałem założenia
1) x1+x2>0
2) x1*x2>0
Lecz z tego nic mi nie wychodzi. Uzyskałem odpowiedź inną niż w książce. Co robie źle? Jakiego
założenia mi brakuje? A może podstawianie t jest złym pomysłem. Prosze o pomoc
11 gru 17:59
===:
podstawienie jest akurat OK

ale przed wzorami Vieta jeszcze Δ>0
11 gru 18:13
wPior: Hah no i faktycznie wychodzi

Wielkie dzięki i przepraszam że z taką głupota wyskakuje

Będę miał nauczkę na przyszłość
11 gru 18:24
===:

kto pyta nie błądzi
11 gru 18:30
wPior: To spytam jeszcze raz. Zadanie troszkę inne lecz mam z nim problem.
zad. Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x
4 +2(m−2)x
2+m
2 − 1 =0 ma dwa różne
rozwiązania?
Tutaj obrałem podobną drogę... po podstawieniu t założyłem Δ>0 \ x1+x2 < 0 \ x1*x2>0
I tu się rodzi problem że wynik też inny niż powinien być. Błędnie obrałem założenia?
11 gru 18:52
tomek: tutaj :
Δ>0
t1*t2<0
11 gru 19:02
tomek:
przy twoich założeniach obie liczby t1 i t2 byłyby ujemne
i równanie okazałoby się sprzeczne
11 gru 19:03
wPior: odpowiedź : m∊(−1;1) U {1 14
Sam już nie wiem jak to rozumieć... Δ=0? :x
11 gru 19:05
Adamm: kiedy są dwa różne rozwiązania?
kiedy masz 2 rozwiązania różnych znaków do nierówności po podstawieniu, czyli
t1t2<0, Δ>0
11 gru 19:07
wPior: Z takimi założeniami nie zgadza się odpowiedź. Chyba że ja robię jakiś błąd
11 gru 19:10
Adamm: musimy jeszcze sprawdzić co jeśli Δ=0, czy wtedy mamy rozwiązanie dodatnie
11 gru 19:12
Wałowa: Rownanie dwukwadratowe postaci ax4+bx2+c =0 mozesz rozwiazac rowniez tak
liczysz delte (normalnie tak jak w rowniu kwafratowym
Potem zamiast x1 i x2 liczymy x12 i x22
Wiec aby rownanie dwukwaratowe mialo 2 rozwiazania to albio x2 musi byc ujemne albo x22
ujemne
11 gru 19:13
wPior: Jeżeli mamy to? Pomiędzy założeniami mam znaleźć część wspólną czy je zsumować
11 gru 19:13