rownania
smutnymatematyk: 9x + 3 * 3x + (−28) = 0
mogłby mi ktos wytłumaczyc w prosty, łopatologiczny sposob jak rozwiązać to równanie?
11 gru 17:58
11 gru 18:01
smutnymatematyk: tego drugiego zapisu :c
11 gru 18:03
===:
9x=(32)x=32x
masz zatem
32x+3*3x−28=0
i teraz podstawienie za 3x=t gdzie t>0
11 gru 18:06
===:
t2+3t−28=0
Δ=9+4*28=121 √Δ=11
t1=−7 odrzucasz jako sprzeczny z założeniem t>0
t2=4
11 gru 18:09
smutnymatematyk: Aa okej, dzięki wielkie.

a jak poradzić sobie z tym?
log2x + 2*log4x − 9 =0
11 gru 18:12
===:
zmień podstawę logarytmu (wedle woli .... na 2 lub 4)
11 gru 18:14
smutnymatematyk: Mogłbys mi pokazać jak to powinno wyglądać?
11 gru 18:21
===:
| | log4x | |
log2x= |
| itd ... do wzorów trzeba zaglądać  |
| | log42 | |
11 gru 18:29
smutnymatematyk: Okej, to juz rozumiem. Czyli dla pewnosci jak powinno wyglądac rozwiązanie?
11 gru 18:35