oblicz pole trapezu
mala1111: Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego o kącie ostrym 60 stopni. dłuższej podstawie 10 i
ramieniu 6 cm.
11 gru 17:53
mala1111: 
?
11 gru 17:59
mala1111: ktoś pomoże
11 gru 17:59
zef:

α=60
o
2h=6
√3
h=3
√3
Policzmy teraz x z tw. Pitagorasa
(3
√3)
2+x
2=6
2
27+x
2=36
x
2=9
x=3.
Skoro x=3 to krótsza podstawa to 4 bo x+x+a=10
Ob=6+6+4+10=
26
| | (a+b)h | | 14*3√3 | |
P= |
| = |
| =21√3 |
| | 2 | | 2 | |
11 gru 18:33
mala1111: czy bez sin tez da sie to obliczyc?
11 gru 18:47
zef: Z tw. o kątach 30o 60o 90o w trójkącie prostokątnym.
11 gru 18:47
mala1111: a już wiem z trójąta o katach 30 60 90 stopni
11 gru 18:54
mala1111: dziekuje
11 gru 18:54
Wałowa: ktory tez jest nazywany
pięknym trójkątem
11 gru 18:56
Eta:
11 gru 19:36