matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja Granice
longina:
cześć, proszę o pomoc w zadaniu: Znajdź wartości parametru a, dla których poniższe funkcje są ciągłe na całej prostej rzeczywistej:
⎧
(x−1)
3
dla x<1,
f(x) =
⎩
√
x
−a dla x ≥1
π
π
f(x) = 2x+a dla x ≤
, cos x dla x >
2
2
⎧
a+ arctg dla x <
√
3
,
f(x)=
⎩
log
3
x dla x ≥
√
3
x
2
− 9
f(x) =
dla x≠ −3, a
2
−7 dla x= −3
x+3
11 gru 17:42
piotr:
1, a=0 2 a=−π
11 gru 17:46