Współrzędne wektrora funkcji wymiernej
Zdesperowana: Podaj współrzędne wektora o jaki trzeba przesunąć wykres funkcji f by otrzymać wykres funkcji
g.
f(x)= − 2/x g(x)= 1−3x/x−1
11 gru 17:34
Bogdan:
Tak wygląda Twój zapis:
Czy taki jest zapis funkcji? (a nawiasy umiesz stosować?)
11 gru 17:37
Zdesperowana: g(x)=(1−3x)/(x−1) (już umiem

) a jak to rozwiązać, jeśli można spytać?
11 gru 17:40
===:
| | 1−3x | |
jak znam życie to g(x)= |
| |
| | x−1 | |
11 gru 17:41
Bogdan:
| | −3x + 1 | | −3(x − 1) − 2 | | −2 | |
g(x) = |
| ⇒ g(x) = |
| ⇒ g(x) = |
| − 3 |
| | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
| | −2 | |
wektor przesunięcia wykresu funkcji f(x) = |
| ma współrzędne w→ = [1, −3] |
| | x | |
11 gru 17:41
===:
| | 3x−1 | | 3(x−1)+2 | | 2 | |
g(x)=− |
| =− |
| =− |
| −3 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
... i teraz już sama
11 gru 17:43
Zdesperowana: właśnie w odpowiedziach jest wektor [−2,2]
11 gru 17:46
Wałowa: Sprawdz dokladnie czy na dobra odpowiedz popatrzylas
11 gru 17:48
Zdesperowana: Masz rację, mój błąd. Dziękuje wam za pomoc. <3
11 gru 17:51