Pochodne czastkowe
Mlody: Prosze o pomoc
Pochodne czastkowe
Mlody: obliczyc pochodne cząstkowe 1 rzedu funkcji:
cos(2x+1)
f(x,y)=−−−−−−−−−−−−−−
e(x+y)
12 sty 20:58
Bogdan:
| | cos(2x + 1) | |
Czy taki jest zapis funkcji f(x, y) = |
| ? |
| | ex+y | |
12 sty 21:21
Mlody: Tak.Taki jest jej zapisana i wlasnie dlatego nie wiem jak to rozwiazac. Mam tez wyniki jesli
sie przydadza
12 sty 21:51
Mlody: Jesli ktos moglby mi pomoc to bardzo prosze.
12 sty 22:06
jo:
| df | | −2sin(2x+1)−cos(2x+1) | |
| = |
| |
| dx | | ex+y | |
Podaj może odpowiedzi, jak wyjdzie mi tak samo to zapiszę w takiej postaci jak w odp
12 sty 22:21
12 sty 22:32
Mlody: −2(ex+y)sin(2x+1)−excos(2x+1)(ex+y)2
12 sty 23:08
Mlody: taka jest odp i nie wiem jakim cudem jest e w liczniku
12 sty 23:09
Sabin:
No... ze wzoru na pochodną ilorazu?
... pochodna licznika razy mianownik minus pochodna mianownika razy licznik przez kwadrat
mianownika...
pochodna licznika: −2sin(2x+1)
pochodna mianownika: ex+y
kwadrat mianownika: e2(x+y) = e(x+y)2
12 sty 23:17
jo: tyle to wiemy...
12 sty 23:29
jo:
Coś jest źle z odpowiedzią. A ta druga pochodna, po y ile ma wyjść?
12 sty 23:31
jo:
Trochę nieczytelnie wygląda ta pochodna. Napisz jeszcze raz drugą część licznika.
12 sty 23:33
Sabin:
No dobrze, więc tak:
po x:
1 − pochodna licznika razy mianownik daje −2sin(2x+1)e
x+y
2 − pochodna mianownika razy licznik daje e
x+ycos(2x+1)
3 − kwadrat mianownika daje e
(x+y)2
Podstawiając to wszystko dostaniemy to co w odpowiedzi, bez "+y" w drugiej części licznika,
więc tam jest błąd w odp. albo ja coś źle liczę.
po y:
1 − zero
2 − e
x+ycos(2x+1)
3 − e
(x+y)2
podstawiając dostaniemy:
| df | | −ex+ycos(2x+1) | |
| = |
| |
| dy | | e(x+y)2 | |
12 sty 23:36
Asia: Przede wszystkim to źle jest podane zadanie

W mianowniku jest e
x + y, a nie e
x+
y 
Czyli
y nie jest już w potędze. Teraz wynik się zgadza.

Dzięki za pomoc

(to było moje zadanie

)
12 sty 23:41
jo:
No Sabin przecież to samo mi wyszło...
Porządnie pisać
12 sty 23:44
Sabin: 
Ślepnę już
12 sty 23:47
jo:
12 sty 23:54