matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Artu:
Oblicz sumę wszystkich liczb niepodzielnych przez 5, które są dwucyfrowe. Mógłby ktoś tak "łopatologicznie" mi to wytłumaczyć ? Nie wiem co i jak ..
a
1
= 10 a
n
= 95 r=5
11 gru 17:19
Adamm:
a
1
=10, a
n
=95, r=5 a
n
=a
1
+(n−1)r = 10+(n−1)*5 = 5+5n 5+5n=95 n=18
10+95
S
18
=
*18 = 945
2
11 gru 17:22