Znajdź wzór funkcji kwadratowej
tomek : Znajdź wzór funkcji kwadratowej, która dla x=1/6 osiąga najmniejszą wartość równą −25/12
wiedząc,
że jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 1.
czy z treści dobrze odczytałem, że W(1/6 ; −25/12)?
jeśli tak to czy 'a' obliczę z tego: 0=a(1−1/6)2 − 25/12 ?
co dalej? proszę o pomoc
11 gru 17:13
===:
DOKŁADNIE
11 gru 17:18
===:
Dalej to już banał ... wyliczaj to a
11 gru 17:20
tomek : a= 18/5
czy b i c mogę wyliczyć ze wzorów na p i q?
11 gru 17:22
===:
11 gru 17:24
===:
a skąd te 18/5

sprawdź raz jeszcze

b i c wyznaczysz zamieniając kanoniczną na ogólną
11 gru 17:26
tomek : a=3 mój błąd
11 gru 19:08
tomek : postać ogólna
y= 3x
2−x−2
jeśli coś się nie zgadza proszę o poprawę
11 gru 19:11