granice
Cisowianka: Oblicz granicę :
limx−>0+ (2π arccosx)1x
11 gru 17:10
yht:
f(x) = (
2π arccos x)
1x
f(x) = e
ln f(x)
f(x) = e
ln(2πarccos x)1x = e
1x*ln(2πarccos x)
lim
x→0+ f(x) = lim
x→0+ e
1x*ln(2πarrcos x) =
e
limx→0+1x*ln(2πarrcos x) = e
k,
gdzie k = lim
x→0+1x*ln(
2πarrcos x)
| | | |
k = limx→0+1x*ln(2πarrcos x) = limx→0+ |
| = ... |
| | x | |
podstawiając x=0 dostajemy
więc
| | | | ln 1 | | 0 | |
| = |
| = |
| = |
| symbol |
| 0 | | 0 | | 0 | | 0 | |
nieoznaczony
stosujemy regułę hospitala
liczymy oddzielnie pochodną licznika i pochodną mianownika
pochodna mianownika to x' = 1 więc zajmujemy się tylko licznikiem
| | | | 1 | | 2/π*(−1) | |
limx→0+ |
| = limx→0+ |
| * |
| = |
| | x | | 2/π * arccosx | | 1−x2 | |
| | 1 | | 2/π*(−1) | | 1 | | −2/π | | 1 | | −2 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | 2/π * arccos0 | | 1−02 | | 2/π * π/2 | | 1 | | 1 | | π | |
PS. tam gdzie jest 1−x
2 oraz później po podstawieniu x=0 jest 1−0
2 to wszystko powinno być w
pierwiastku tzn.
√1−x2 ale zapis ułamka z pierwiastkiem mi sie nie udawał
stąd lim f(x) = e
k =
e−2/π
11 gru 17:32
Ala09: dziękuję ślicznie

a czy bez użycia reguły hospitala wyjdzie jakoś znośnie czy nie bardzo? bo
jeszcze nie możemy użyć oficjalnie tej reguły ;c
11 gru 17:54
yht:
jeśli przed regułą pojawił się ten przykład to pewnie jest jakiś sposób bez reguły, ale ja go
nie widzę − może ktoś coś sprytnie zauważy ?
11 gru 21:55