Kombinatoryka
Krzysiek: Na ile sposobów można posadzić n osób przy okrągłym stole? Dwa sposoby są identyczne,
jeśli każda osoba ma tych samych sąsiadów.
11 gru 17:07
Krzysiek: Wydaje mi się, że (n−2)!
11 gru 17:14
Mila:
Są dwa modele:
1)
(n−1)!− uwzględniamy tylko rozmieszczenie osób względem siebie.
2) n! − uwzględniamy również miejsca zajmowane przez osoby przy okrągłym stole.
11 gru 21:20
Krzysiek: Dla n=3 jest tylko 1 sposób
11 gru 22:19
jc: Dla n ≥ 3 odpowiedź = (n−1)! / 2 (o ile nie ma znaczenia strona, po której siedzi sąsiad).
11 gru 22:24
Mila:
3) Dwa sposoby są identyczne, jeśli każda osoba ma tych samych sąsiadów.
(n−1)! dla n=2
dla n=3 jeden sposób
11 gru 22:58
Mila:
JC ma rację.
11 gru 23:49