zadanko
Piotrek: do paziówna zobacz na koncu
Równania Piotrek: Wyznacz współrzędne środka oraz długość promienia okręgu o równaniu: x2 + y2
+ 2x − 6y + 6 = 0 pytałem jak to sie robi... ale nie poradziłem sobie. może jak bede miał 1
przykład to wpadne na to...
12 sty 19:59
paziówna: równanie okręgu wygląda tak: S(x0, y0) − środek okręgu, r − promień (x − x0)2 + (y −
y0)2 = r2 ogólny zamysł jest, by dopełniać do kwadratów sum. masz x2 + 2x = (x + 1)2 − 1
prawda?emotka analogicznie: y2 − 6y = (y − 3)2 − 9 podstawiasz: (x + 1)2 − 1 + (y − 3)2 − 9 +
6 = 0 (x + 1)2 + (y − 3)2 = 4 S(−1, 3) r = 2 napisz, czy wszystko rozumieszemotka
12 sty 20:14
Eta: Można też tak: o: x2 +y2 −2ax −2by +c=0 S( a, b) r2 = a2 +b2 −c >0 to: x2 +y2 +2x −6y +6=0
−2a = 2 i −2b= −6 i c = 6 a = −1 i b = 3 to r2 = (−1)2 + 32 −6= 10−6=4 więc S( −1,3) r= 2
12 sty 20:19
Piotrek: rozumiem z tego ze musze tj "pogrupowac" x i y we wzory skróconego mnozenia...
3
a np... jak mam taki przykład... x2 + y2 +23
= x + 10 y
4
12 sty 20:20
Klimas: x2 + y2 + 2x − 6y + 6 = 0 −2a=2 −2b=−6 a= −1 b= 3 => S(−1,3) √x2+y2=r2 => 1+3=r2=> r=2
−2a i −2b const
12 sty 20:23
Klimas: wyprzedziles mnie Eta
12 sty 20:23
paziówna:
3
x2 − x + y2 − 10y + 23
= 0
4
1 1 3
(x −
)2 −
+ (y − 5)2 − 25 + 23
= 0
2 4 4
1 3
(x −
)2 + (y − 5)2 =
2 2
12 sty 20:28
Piotrek: dlaczego przy 1/4 i przy 25 jest minus?
12 sty 20:33
Piotrek: aaaa jz wiem
12 sty 20:33
Piotrek: ok... dziekuje za pomoc... mam nadzieje ze sobie poradze juz z nastepnymi emotka
12 sty 20:36
Piotrek: a i jeszcze jedno pytanko... jezeli w równaniu w nawiasie wychodzi ujemna to pisze sie
dodatnią i na odwrót?
12 sty 20:45