układ równań z parametrem
izka: Badam liczbę rozwiązań układu w zależności o parametru.
Dla jednej wartości parametru (p=0)− rząd macierzy uzupełnień jest mniejszy niż macierzy
głównej. Co zrobić? Niektóre źródła podają, że (z twierdzenia Kronecker− Capelliego), jeśli
rząd macierzy głównej jest różny (a nie tylko mniejszy) od macierzy uzupełnień to układ jest
sprzeczny. Jednak obliczałam ten układ dla wartości tego parametru − jest on oznaczony. Z
jakiego twierdzenia skorzystać?
Wychodzi mi, że dla parametru p=0, rząd macierzy głównej do 3, macierzy uzupełnień to 2
ukłąd to:
px+y+z=p2
z+p2 y+ z = p
x+y=1
11 gru 15:50
piotr: a tam w drugim równaniu dwa razy występuje z?
11 gru 16:14
jc:
Jak dopisujesz wektor, to przecież rozmiar rozpiętej przestrzeni nie zmaleje.
11 gru 16:18
izka: Oczywiście mój błąd. W drugim jest na początku x a nie z, czyli poprawnie:
px + y + z = p2
x + p2y + z = p
x+ y = 1
O co chodzi z wektorem, bo nie do końca rozumiem?
11 gru 16:33
izka: Ma ktoś jakiś pomysł? Bo zupełnie nie wiem co zrobić z tym przypadkiem, gdy p=0. Całą resztę
zadania mam
11 gru 17:16