Całka podwójna
bezendu:
∫∫√x2+y2dxdy
D=2y≤x2+y2≤2x
Dawno nie robiłem całek a potrzebuje pomóc koledze,może ktoś napisać jaki będzie obszar
całkowania
?
≤φ≤
≤r≤
11 gru 15:46
11 gru 15:54
bezendu:
0≤φ≤π/2
11 gru 15:54
Benny: | | π | | π | |
Bardziej obstawiam − |
| ≤φ≤ |
| |
| | 2 | | 4 | |
11 gru 16:03
bezendu:
Benny sprawdzisz jak wrzucę rozwiązanie ?
11 gru 16:05
Benny: Wrzucaj
11 gru 16:06
bezendu:
√2 pi/4
∫∫(
√x2+y2dxdy =∫{ ∫
√(rcosφ)2+(rsinφ)2rdφ}dr
0 −pi/2
∫r
2dφ =rφ+C
| | 3 | |
[rφ]=[rpi/4]−[−rpi/2]= |
| pir |
| | 4 | |
[r
2]=[2
2]−[0
2}=4
11 gru 16:22
bezendu:
mała pomyłka wynik wyszedł 2
11 gru 16:24
Benny: Zaraz zaraz. W ogólnie nie wiem co tu się stało

2sinφ≤r≤2cosφ
∫∫r
2drdφ w granicach jak wyżej.
11 gru 16:27
bezendu:
to liczę jeszcze raz
11 gru 16:30
bezendu:
liczę teraz tą całkę środkową
∫r2dφ=r2∫dφ (całka po dφ)
r2∫dφ=r2φ+C
ok ?
11 gru 16:36
bezendu:
granice całkowania wstawiam
| | π | | π | | 3 | |
[r2φ]=[ |
| r2]−[− |
| r2]= |
| πr2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
11 gru 16:39
bezendu:
wyliczam całkę
| | 3π | | 3π | | 1 | |
∫ |
| r2dr= |
| ∫r2dr= |
| πr3+C |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
11 gru 16:42
Benny: No i właśnie powinieneś zauważyć błąd, że Twój wynik nie jest liczbą. Nie możesz sobie tak tego
policzyć. Najpierw musisz policzyć całkę po dr
11 gru 16:48
bezendu:
Benny masz może gadu ?
11 gru 16:55
Adamm: | | 1 | | 1 | |
∫−π/2π/4∫2sinθ2cosθ r2drdθ = ∫−π/2π/4 |
| (2cosθ)3− |
| (2sinθ)3 dθ |
| | 3 | | 3 | |
| | 8 | |
∫−π/2π/4 |
| (1−sin2θ)cosθ dθ, podstawienie t=sinθ |
| | 3 | |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 1 | |
∫−1√2/2 |
| − |
| t2 dt = |
| [ t − |
| t3 ]−1√2/2 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 1 | | 10 | |
= |
| ( √2/2− |
| *√2/2 − ( −1+1/3) ) = |
| √2+2/3 |
| | 3 | | 6 | | 9 | |
| | 8 | |
∫−π/2π/4 − |
| (1−cos2θ)sinθ dθ, podstawienie t=cosθ |
| | 3 | |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 1 | |
∫0√2/2 |
| − |
| t2 dt = |
| [ t − |
| t3 ]0√2/2 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 1 | | 10 | |
= |
| ( √2/2− |
| *√2/2 ) = |
| √2 |
| | 3 | | 6 | | 9 | |
| | 20 | |
∫∫D √x2+y2 dA = |
| √2+2/3 |
| | 9 | |
11 gru 17:00
bezendu:
Adam dzięki wielkie !
11 gru 17:02
Benny: Mam 12460944
11 gru 17:02
Adamm: | | 8 | | 16 | |
tam podstawiając pod −1 nie pomnożyłem razy |
| , powinno być |
| zamiast 2/3 |
| | 3 | | 9 | |
11 gru 17:04
jc: Adamm, promień r nie powinien być ujemny, sin θ < 0 dla θ ∊[−π/2, 0).
11 gru 17:20
Adamm: | | 20 | | 16 | |
∫0π/4∫2sinθ2cosθ r2drdθ = |
| √2− |
| |
| | 9 | | 9 | |
| | 16 | |
∫−π/20∫02cosθ r2drdθ = |
| |
| | 9 | |
11 gru 17:31