Prosta przechodząca przez punkt równoległa do prostej l
stefek: Witam. Mam proste zadanie do rozwiązania, otóż Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez
punkt P(1,1) i równoległej do prostej l 4x−2 = 0
No i wiem, że
x = 1/2
i narysowałem sobie to i wychodzi, że prosta ta bedzie x = 1. Bo dla kazdego y −> x = 1.
Tylko takie zadanko zawsze liczyło się ze y = ax + b,
a tutaj wychodzi x = 1/2
zatem a tutaj ile jest równe i czy to się bierze wgl pod uwagę?
11 gru 15:41
Adamm: tej prostej nie da się przedstawić w postaci kierunkowej
11 gru 15:43