pochodna
Dick: Motorówka i balon unoszący sie pionowo do góry wyruszaja jednoczesnie z tego samego miejsca na
jeziorze
Motorówka porusza sie wzdłuż prostej z predkoscia 60km/h balon wznosi sie do góry z predkoscia
10km/h
wyznacz wzór który bedzie wyrazał odległosc miedzy nimi w zaleznosci od czasu t, z jaka
predkoscia beda sie od siebie oddalały?
11 gru 15:33
Dick: Dobra jednak udało mi sie rozwiazac
11 gru 16:03
Dick: Albo mam jedno pytanie jesli droga motorówki w zaleznosci od czasu s(t)=60t i balonu s(t)=10t
wtedy odległosc miedzy nimi w zaleznosci od czasu s(t)=√(60t)2+(10t)2
s(t)=√100t2(1+36)
s(t)=10t√37 tak mi wyszło a w odpowiedziach jest s(t)=10√37t − czemu?
11 gru 16:13
Dick: up
11 gru 18:32
11 gru 19:02
/////: Ryszard*
11 gru 19:03
Dick: To zadanie z podrecznika z matematyki. temat: interpretacja geometryczna i fizyczna pochodnej
11 gru 19:03