Pomoże ktoś ?
Ariana34: Wyznacz równania prostych przechodzących przez punkt A ( −2, 1) stycznych do podanego okręgu :
a) x2 + y2 − 1 = 0
b) (x−2)2 + (y−3)2=4
Czyli trzeba wyznaczyć S i r ?
11 gru 14:41
Jerzy:
Tak. Z pęku prostych wybierasz te, których odległość od środka jest równa r.
11 gru 14:43
Ariana34: Ale jak to zrobić ? Obliczyć odległość punktu na prostej od środka okręgu ?
11 gru 14:47
Jerzy:
Równanie pęku prostych: y = m(x + 2) − 1
i wykorzystaj wzór na odległość punktu od prostej.
11 gru 14:57
Jerzy:
prosta: Ax + By + C = 0
punkt: (x
0,y
0)
| | |Ax0 + By0 + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
11 gru 15:07