W układzie równań wyznacz liczby
Ola: W układzie równań:
x + y = m2 + 2
2x + y = 2m2 − 2m − 4
wyznacz wszystkie liczby m∊C , dla których wyrażenie:
( x − y/2 + 10 ) / (y−2) jest liczbą całkowitą.
11 gru 13:54
Jerzy:
Oblicz x i y , potem podstaw do równania.
11 gru 13:56
Adamm: W=−1
W
x=−m
2+2m+6
W
y=−2m−8
x=m
2−2m−6
y=2m+8
Z: 2m+8−2≠0 ⇔ m≠−3
| x−y/2+10 | | m2−2m−6−m−4+10 | | m2−3m | | m | | 9 | |
| = |
| = |
| = |
| + |
| −3 |
| y−2 | | 2m+8−2 | | 2m+6 | | 2 | | m+3 | |
zauważmy że jeśli m jest parzyste to m+3 jest nieparzyste i odwrotnie
jeśli m jest parzyste to m+3 musi dzielić 9, a jeśli m jest nieparzyste to wystarczy żeby m+3
było
równe 2 lub −2, czyli mamy m jest parzyste to m+3=−1 lub m+3=1 lub m+3=3 lub m+3=−3 lub m+3=9
lub m+3=−9 ⇔ m∊{−4; −2; 0; −6; 6; −12} i wszystkie są parzyste więc spełniają, dalej
m+3=2 lub m+3=−2 ⇔ m=−1 lub m=−5,
odpowiedź, m∊{−12; −6; −5; −4; −2; −1; 0; 6}
11 gru 15:22
Kamila: @Adamm dziękuję bardzo!

Czy mogę tylko spytać, co oznacza symbol W ?
11 gru 17:44
Wałowa: Liczenie odbylo sie metoda wyznacznikowa .
11 gru 17:45