Całka
uczeń: (x+3)/(√−6x−x2) jak policzyć z tego całkę ?
11 gru 13:35
Jerzy:
Podstawić: −x2 − 6x = t , −(2x + 6)dx = dt
11 gru 13:37
11 gru 13:40
Jerzy:
| | 1 | | t | | 1 | |
Drobny błąd: = − |
| ∫ |
| dt = − |
| ∫√tdt |
| | 2 | | √t | | 2 | |
11 gru 13:47
Mariusz:
Jak masz całki ∫R(x,√ax2+bx+c) dx
to rozpatrujesz dwa przypadki
1.
a>0
Stosujesz wtedy podstawienie √ax2+bx+c=t−√ax
2.
a<0
W tym przypadku zakładasz że b2−4ac>0
w przeciwnym przypadku trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem
przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem w postaci iloczynowej i podstawiasz
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
11 gru 14:23