monotoniczność funkcji
jh: sprawdzenie/ zbadanie monotoniczności funkcji
Witam! Mam problem z wyznaczeniem monotoniczności funkcji x* √x4−x
Dziedzina funkcji wyszła mi (0,4) natomiast miejsca zerowe f'(x) są równe 0 i 6. W tej sytuacji
opisuje tylko to co się dzieje w dziedzinie? Że w (0;4) funkcja jest rosnąca? Proszę o
przeliczenie zadania bo nie wiem czy się gdzieś nie pomyliłem.
11 gru 12:57
Jerzy:
x = 6 odpada
Pokaż pochodną
11 gru 13:10
11 gru 13:13
Jerzy:
Pchodna żle policzona, ale faktem jest, że poprawna pochodna zeruje się dla x = 0.
11 gru 13:20
Jerzy:
Sorry .... pochodna nie zeruje się w punkcie x = 0.
11 gru 13:23
jh: właśnie znalazłem błąd. Zaraz spróbuje się poprawić
11 gru 13:24
Jerzy:
| | 1 | | x3 | | 3x2(4−x) + x3* | |
f'(x) = |
| ( |
| )−1/2* |
| |
| | 2 | | 4−x | | (4−x)2 | |
11 gru 13:24
jh: Poprawiłem błąd, ale w dalszym ciągu chyba coś jest nie tak. Wyszło mi
11 gru 13:36
Jerzy:
Masz policzoną 13:24
11 gru 13:38
jh: 3x2(4−x)+x3=0 ⇔ x2(12−2x)=0 ⇔ x=0 v 12−2x=0 ⇔ x=0 v x=6
11 gru 14:06
Jerzy:
Czyli ... pochodna nie zeruje się w dziedzinie.
Pozostaje kwestia ustalenia jej znaku w dziedzinie.
11 gru 14:08