Pole trapezu prostokątnego
Kama: Hej, bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu − nie wiem jak się zabrać do niego nie mając podanych
wartości liczbowych tylko symbole

Należy obliczyć pole trapezu prostokątnego, w który możne być wpisany okrąg, mając dane
długości jego podstaw: a i b.
11 gru 12:56
Janek191:

h =2 r
Mamy
a + b = h + c ⇒ a
2 + 2 a*b + b
2 = h
2 + 2 h*c + c
2
c
2 = h
2 + (a − b)
2 ⇒ c
2 = h
2 + a
2 −2 a*b + b
2
więc
a
2 +2 a*b + b
2 = h
2 +2 h*c + h
2 + a
2 −2 a*b + b
2
4 a*b = 2 h
2 + 2 h*c
2 a*b = h
2 + h*c = h*( h + c) = h*(a + b)
Pole trapezu
| 2 a*b | |
P = 0,5 ( a + b)*h = 0,5 *( a + b)* |
| = a*b |
| a + b | |
========================================
11 gru 13:28
Kama: Super, bardzo bardzo dziękuję za wyjaśnienie!

Mam tylko pytanie (ponieważ wcześniej się z tym nie spotkałam), czy zawsze w przypadku trapezów
prostokątnych można stosować założenie a+b=h+c ?
11 gru 13:34
yht:

nie zawsze
takie założenie stosujemy jedynie wtedy gdy w trapez można wpisać okrąg
ogólnie, jeśli w czworokąt (dowolny) da się wpisać okrąg, to a+c = b+d (wg oznaczeń na moim
rysunku)
11 gru 13:46
Kama: Ok, dziękuję bardzo!
11 gru 13:55
Janek191:
11 gru 14:04