równanie - wartości bezwzględne
Kornela: Rozwiąż równanie: |x+|x+|x+|x||||=0
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, baardzo proszę o wytłumaczenie mi tego krok po kroku

Z góry wielkie dzięki!
11 gru 12:52
Wałowa: Tu rozwiazanie nasuwa sie samo
Opuszczaj po kolei moduly zaczynajc od nabardziej zewnetrznej
11 gru 12:55
Kama: więc najzwyczajniej 4x będzie się równało 0 ?
W jaki sposób można więc zapisać tok rozumowania?
11 gru 12:59
'Leszek: Ciekawsze zadanie bedzie gdy po prawej stronie rownania bedzie np. 1
11 gru 13:05
Kornela: haha ale jest 0 i nadal nie wiem co zrobić z tym faktem

tzn domyślam się że wyjdzie 4x=0,
ale jak zapisać rozwiązanie tego równania?
11 gru 13:11
relaa:
Przecież rozwiązaniem tego równania jest x ∊ (−∞ ; 0].
11 gru 13:11
'Leszek: Metode napisala Ci p.Walowa
11 gru 13:13
janek: @relaa Być może się mylę, ale czy to nie będzie x∊<0;∞) ?
11 gru 13:17
relaa:
Może się mylisz. Sprawdź przykładowo dla x = 1 oraz x = −1.
11 gru 13:19
yht:
to się rozwiązuje od zewnątrz
| x+|x+|x+|x||| | = 0
podstawiamy
x+|x+|x+|x||| = t
| t | = 0
t = 0
wracamy do poprzedniej zmiennej
x+|x+|x+|x||| = 0
| x+|x+|x|| | = −x
Uwaga! Lewa strona równania | x+|x+|x|| | = −x jest nieujemna, to żeby były rozwiązania to
prawa strona też musi być nieujemna. Stąd wynika, że trzeba w tym momencie zrobić zastrzeżenie
−x ≥ 0 |(−1)
x ≤ 0
Założenie x≤0 bierzemy pod uwagę aż do samego końca rozwiązania zadania.
| x+|x+|x|| | = −x
podstawiamy
x+|x+|x|| = k
| k | = −x
k = −x lub k = x
wracamy do poprzedniej zmiennej
x+|x+|x|| = −x lub x+|x+|x|| = x
|x+|x|| = −x−x lub |x+|x|| = x−x
| x+|x| | = −2x lub | x+|x| | = 0
pierwsze z równań, | x+|x| | = −2x wymaga zrobienia zastrzeżenia −2x≥0 , czyli x≤0
podstawiamy
x+|x| = r
| r | = −2x lub | r | = 0
r=−2x lub r=2x lub r=0
wracamy do poprzedniej zmiennej
x+|x|=−2x lub x+|x|=2x lub x+|x|=0
|x|=−2x−x lub |x|=2x−x lub |x|=−x
|x|=−3x lub |x|=x lub |x|=−x
zastrzeżenia:
równanie |x|=−3x
−3x≥0 czyli x≤0
równanie |x|=x:
x≥0, ale że wcześniej, przy równaniu | x+|x+|x|| | = −x pojawiło się x ≤ 0, to trzeba
zrobić część wspólną z x≥0 oraz x ≤ 0 i ta część wspólna jest równa x=0
równanie |x|=−x:
−x≥0 czyli x≤0
(x=−3x lub x=3x) lub (x=x lub x=−x) lub (x=−x lub x=x)
pierwszy nawias wynika z równania |x|=−3x dla x≤0
drugi nawias wynika z równania |x|=x dla x=0
trzeci nawias wynika z równania |x|=−x dla x≤0
rozwiązujemy pierwszy nawias dla x≤0
x=−3x lub x=3x
x+3x=0 lub x−3x=0
4x=0 lub −2x=0
x=0 lub x=0
Rozw. x=0, spełnia założenie x≤0
rozwiązujemy drugi nawias dla x=0
x=x lub x=−x
x−x=0 lub x+x=0
0=0 lub 2x=0
0=0 lub x=0
x∊R lub x=0 → x∊R
ale że dziedziną było x=0, to
Rozw. x=0
rozwiązujemy trzeci nawias dla x≤0
x=−x lub x=x
x+x=0 lub x−x=0
2x=0 lub 0=0
x=0 lub x∊R → x∊R
ale że dziedziną było x≤0, to
Rozw. x≤0
Teraz bierzemy sumę rozwiązań z pierwszego nawiasu czyli x=0, z drugiego czyli x=0, oraz z
trzeciego czyli x≤0
suma tych rozwiązań to x≤0
Rozwiązaniem równania |x+|x+|x+|x||||=0 jest x≤0
czyli to równanie jest spełnione przez dowolną liczbę niedodatnią
11 gru 13:23
Kornela: bardzo baardzo dziękuję za pomoc!
11 gru 13:27
relaa:
" To się rozwiązuje od zewnątrz " wyjaśnij dlaczego?
Wystarczy tylko rozbić na przypadki dla x ≥ 0 oraz x < 0 i otrzymujemy od razu rozwiązanie.
Dla x ≥ 0
|x + |x + |x + |x|||| = 0
|x + |x + |x + x||| = 0
|x + |x + 2x|| = 0
|x + 3x| = 0
4x = 0 ⇒ x = 0
dla x < 0
|x + |x + |x + |x|||| = 0
|x + |x + |x − x||| = 0
|x + |x|| = 0
|x − x| = 0 ⇒ 0 = 0 równanie tożsamościowe, zatem rozwiązaniem jest x < 0.
x = 0 ∨ x < 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; 0].
11 gru 13:31
yht:
dla mnie bardziej naturalnym od definicji wartości bezwzględnej |x|=x dla x≥0 oraz |x|=−x dla
x<0
jest fakt że
jeśli |coś| = 0
to
coś = 0
i to chciałem wykorzystać
Twój sposób się okazał lepszy
ja zacząłem pisać swoim sposobem, przedłużył się ale jak już zacząłem to postanowiłem że
dokończe
11 gru 13:35
relaa:
Nie ma sprawy, tylko nie spodobało mi się stwierdzenie, że " To się rozwiązuje od zewnątrz ", a
przecież można rozwiązać to inaczej.
Pozdrawiam.
11 gru 13:38
yht:
Z przyzwyczajenia tak napisałem
widzę przykład z zagnieżdżonym modułem i od razu się dobieram do niego od zewnątrz
bo np.
|x−|4x−|x−3|||=5
Twoją metodą nie rozwiążesz
11 gru 13:42
Eta:
Też można ..... przedziałami
11 gru 13:48
yht:
na upartego by i przedziałami szarpnął
11 gru 14:37