Rozwiąż układy równań metodą dowolną pomocy prosze Was!
eloo: Rozwiąż układy równań. metodą dowolną
a) 3x = 12
x − y = 1
b) 5y = 2
x + y = 2 (i ułamek dwie piąte)
c) 4y − x = 6
17y = 0
d) a = b
2a + b =9
e) u = 4v
5u − v = 10
f) 3r = s
3r+ s = 24
12 sty 20:34
MATH: ok. Słuchaj:
Najłatwiejsza metoda to metoda podstawiania.
Z pierwszego równania wyznaczasz x:
a) 3x=12(pierwsze równanie)/ :3 //całość dzielisz przez 3 żeby pozbyć się trójki
przy x
x−y=1 (drugie równanie)
otrzymujemy:
x=4
pod x w drugim równaniu podstawiasz to co ci wysZło w pierwszym:
4−y=1
Pierwsze równanie przepisujemy bez zmian:
x=4
Drugie przekształcamy w taki sposów żeby wyznaczyć y. W tym celu przenosimy na lewo y, a na
prawo liczby:
−y=1−4
x=4
−y=−3 (y jest ze znakiem "−", dlatego całość dzielimy przez −1)
x=4
y=3
To naprawdę nie jest takie trudne. Spróbuj zrobić następne sam.
12 sty 20:41