Sumy i różnice trygonometryczne
goopeq:
8.72 Udowodnij, że:
a)cosπ/58 * cos2π/5=1/4
8.73 Wykaż, że jeśli x należy do rzeczywistych, to:
b)cos(3x)=4cos3 − 3cosx
11 gru 12:12
Wałowa: 8.73
Musisz skorzystac z tego ze cos3x= cos(2x+x)
masz na to wzor
11 gru 12:15
Wałowa: w 8>72
| | π | |
ma chyba byc cos |
| = cos36 |
| | 5 | |
w poprzednim zadaniu miales i to wynosi
11 gru 12:17
ICSP: 8,72 powinno być cosπ/5. Wystarczy przemnożyć licznik i mianownik przez sin5/8 i skorzystać
dwukrotnie ze wzoru na sinus podwojonego kata.
11 gru 12:24
ICSP: sinπ/5 *
11 gru 12:24