proszę o rozwiązanie
kajaaa: Boki trójkąta zawierają się w prostych o równaniach: 3x−y−9=0 , 2x+y−1=0 , x+y−3=0.Oblicz
dwusieczne
11 gru 11:57
Kacper:
Rysunek zrób
11 gru 12:05
===:
rysunek jak zwykle coś tam może pomóc ... w tym zadaniu akurat niewiele.
Ważniejsza jest DOKŁADNA TREŚĆ ZADANIA

... dwusieczne jakich kątów
11 gru 16:46
jc:
Weźmy dwie pierwsze proste.
Pierwsza jest prostopadła do wektora (3,−1), druga do wektora (2,1).
Dwusieczna będzie prostopadła do wektora 10−1/2 (3,−1) ± 5−1/2(2,1).
Znak odczytaj z rysunku. Musisz jeszcze znaleźć punkt przecięcia prostych.
A potem tak samo dla pozostałych par prostych.
Inny sposób. Znajdź punkt równo odległy od trzech wymienionych prostych
i przeprowadź odpowiednie proste. Ten sposób może być trudniejszy.
11 gru 16:56
===:
ten drugi sposób jest oczywiście łatwiejszy a nie trudniejszy
11 gru 17:01
===:
nie potrzebujemy wyznaczać wierzchołków.
Policzymy wprost
zbiór punktów równoodległych od dwóch prostych
a skoro one tworzą kąt (przecinają się) to równanie dwusiecznych tego kąta
(obu dwusiecznych)
11 gru 17:05
jc: Masz rację, choć właściwie to to samo.
11 gru 17:13
jc: Dopisujesz dwa podobne równania. Otrzymasz 6 dwusiecznych. Jeśli to mają być dwusieczne
wewnętrznych kątów trójkąta, to wybierasz 3 właściwe.
11 gru 17:16
===:
... i to byłoby na tyle
11 gru 17:17