Funkcje trygonometryczne sumy i różnicy
Zagrożony: 8.67 Wiadomo, że cos36o=√5+1/4. Wykaż, że:
a)cos18o=√2√5+10/4
b) sin18o=√5−1/4
Pomożecie?
11 gru 11:57
Kacper:
Skorzystaj z tego, że cos2α=cos2α−sin2α
11 gru 12:05
Mariusz:
Po skorzystaniu z tego co proponuje Kacper otrzymasz
cos 72
o
| | π | |
Przyda ci się też wzór redukcyjny cos( |
| −α)=sin(α) |
| | 2 | |
Otrzymasz wtedy że cos 72
o=sin 18
o
Aby otrzymać cos 18
o przyda ci się jedynka trygonometryczna
1=cos
2α+sin
2α
11 gru 13:19
Wałowa: Mozna rowniez skorzystac ze wzorow polowkowych
11 gru 13:20
Mariusz:
Kacper lepiej było przedstawić wzór na cos2α za pomocą samego cosinusa
11 gru 13:21
Mariusz:
Wałowa no ale i tak do tego co napisał Kacper przyda się jedynka trygonometryczna
11 gru 13:24