matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
h
k:
x
2
dx
∫
√
1−x
6
11 gru 09:47
'Leszek:
Podstawienie x
3
= t dx 3x
2
= dt
x
2
dx
1
dt
1
∫
=
* ∫
=
* arcsin(t) + C =
√
1− x
6
3
√
1− t
2
3
1
=
* arcsin(x
3
) + C
3
11 gru 13:23