Zadanie nr 10 fg
Wałowa: Uzasadnij ze odleglosc dowolnych dwoch punktow kola nie przekracza liczby 2r
11 gru 09:06
xxx: co tu uzasadniać?
11 gru 10:08
Kacper:
Warto poczytać definicję koła.
11 gru 10:43
Wałowa: nagorszse sa walsnie takie proste rzeczy do udowodnienia
Oczywiscie ze tak bedzie .
Kacper znam definicje kola
Kolem o srodku O i prpmieniu r nazywamy zbior punktow plaszczyzny ktorych odleglosc od
punktu O jest mniejsza lub rowna r
W zwiazku z tym powstaje nastepny problem
czy odleglosc np 4 , 5 i n punktow tez nie nie przekracza 2r?
11 gru 10:57
Wałowa: xxx potrafisz to uzasadnic ?
11 gru 11:07
Wałowa:

O A≤r
OB≤r
=============
OA+OB≤2r
Teraz dla kilku punktow jak bedzie ?
11 gru 11:21
Rafal:

Domyślam się, że chodzi o maksymalnie uproszczone rozwiązanie.
Rozpatrzmy okrąg o środku w punkcie O i promieniu długości r.
Niech A, B i C będą takimi punktami leżącymi na tym okręgu, że |AB|=2r (takie punkty A i B
istnieją − leżą na przecięciach pewnej prostej przechodzącej przez punkt O z danym okręgiem)
oraz C≠B.
Niech kąty BAC i ABC mają miary kolejno α i β. Z równości |AO|=|CO| i |BO|=|CO| wynika, że kąty
ACO i BCO także mają miary α i β.
W trójkącie ABC: 2α+2β=180⇔α+β=90, zatem kąt ACB to kąt prosty.
Niech X będzie takim punktem na prostej AB, że |AX|=|AC|, przy czym punkt X leży po tej samej
stronie punktu A co punkt B.
| | 180−α | | 1 | |
W trójkącie równoramiennym AXC kąt ACX ma miarę |
| =90− |
| α. |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Z nierówności 90− |
| α<90 wynika, że punkt X znajduje się pomiędzy punktami A i B, więc |
| | 2 | |
|AX|<|AB|=2r.
Równość zachodzi, gdy punkty B i C pokrywają się.
11 gru 11:29
Rafal: Aha, jeśli mamy dwa punkty leżące wewnątrz okręgu, to prowadzimy analogiczne rozumowanie dla
cięciwy przechodzącej przez te punkty (oczywiście ta cięciwa jest dłuższa od odcinka
utworzonego przez te dwa punkty).
11 gru 11:34
Kacper:

Jak chcesz zdefiniować odległość dla 3 punktów w kole?
11 gru 11:41
Wałowa: Rafal dziekuje Ci bardzo
Nie wiem czy problem z wieksza iloscia punktow niz 2 to 1 klasa liceum bo to zadnie z 1kalsy
liceum z dwoma punktami
Problem z wieksza iloscia postawilem sam
11 gru 11:42
Wałowa: Kacper to wynika z tego ze taki problem mozemy postawic tylko dla okregu ?
11 gru 11:44
Kacper:
Na okręgu oczywiście nie ma co pokazywać. Odległość każdych dwóch punktów na okręgu jest
mniejsza lub równa 2r.
Natomiast w kole dla dwóch jest to samo, a dla trzech i więcej trzeba dopowiedzieć co rozumiemy
pod pojęciem odległości.
11 gru 11:48
Wałowa:

Wiec w okregu dla 3 punktow np A B C AC<AB+BC
11 gru 11:51
Wałowa: Juz dopowiadam
Na plaszczyznie okreslona jest odleglosc tj kazdym dwom punktom A b przyporazdkowana jest
liczba AB ≥0
przy czym odleglosc spelnia nastepujace warunki
AB=0 ⇔gdy A=B
AB=BA
AB+BC≥AC dla dowolnych punktow A B C
11 gru 11:54
Kacper:
Nie ma nic o odległości między 3 punktami
11 gru 12:03
Wałowa: Dobrze .
Rozumiem . Dziekuje
11 gru 12:12