Aneczka15: Oblicz obwód i pole sześciokata foremnego wiedząc, że różnica miedzy długością dłuzszej i
krótszej przekątnej tego sześciokąta jest równa 2cm.
6 lis 17:38
Aneczka: pomóżcie proooooszęęęę!
6 lis 18:18
Iwona: mnie też wszyscy olali, aneczko. nie jesteś sama! Przez nich nie przejdę do następnej
klasy, bo mam już 13 jedynek. A jak tam u ciebie? tez jesteś zagrożona? ile ty masz
jedynek? napisz, przyjaciółko w niedoli!
6 lis 22:49
pepe: JuZ pisze
6 lis 23:01
Daro:
w sześciokacie foremnym dłuższ przekatna
d =2a gdzie a ----bok sześciokata
przekatne te tworzą wraz z bokiem trójkat prostokatny
o kątach 30 st i 60 st
ponad to wiemy ,że d = p +2 p --- krótsza przekatna
czyli ,że p = d - 2
cos 30 st = p/d cos 30 = V3/2
2a - 2
V3 /2 = ---------- V3 /2 = 1 - 2/a
2a
4
a(2 -V3) =4 => a = ----------
2 - V3
a kw V3
P sześciok = 6 * -------------
4
16 V3 16 V3
P = 3/2 * ------------- = 3/2* ---------------
4 - 2V3 +3 7 - 2V3
16 V3 (7 +2V3) 16 V3 (7 + 2V3)
P = 3/2* --------------------- = 3/2 * ----------------------
49 - 12 37
policz do końca i sprawdzaj bo już tak późno ,że nie mam siły dalej liczyć
sposób poprawny jedynie mogłem sie rabnąć w liczeniu OO
6 lis 23:58
poli: 12
9 gru 18:44