funkcja kwadratowa
slava: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x
1, x
2 równania −x
2+x+m−4=0
spełniają warunek |x
1|+|x
2|≥2
11 gru 06:18
Janek191:
− x
2 + x + m − 4 = 0
Δ = 1 − 4*(−1)*( m − 4) = 1 + 4 m − 16 = 4 m − 15 > 0 ⇔ 4 m > 15 ⇔ m > 3
34
| | − 1 − √ 4m − 15 | |
x1 = |
| = 0,5 +0,5 √4 m − 15 = 0,5 + √ m − 154 |
| | −2 | |
| | − 1 + √4 m − 15 | |
x2 = |
| = 0,5 − 0,5 √4 m − 15 = 0,5 − √ m − 154 |
| | −2 | |
więc
I 0,5 +
√m − 3,75 I + I 0,5 −
√ m − 3,75 I ≥ 2
Dla
√ 4 m − 15 ≥ 1 ( m ≥ 4 ) mamy
0,5 +
√ m − 3,75 − 0,5 +
√m − 3,75 ≥ 2
2
√m − 3,75 ≥ 2
√m − 3,75 ≥ 1
m − 3,75 ≥ 1
m ≥ 4,75
========
Odp. m ∊ < 4,75 ; +
∞)
====================
11 gru 07:56
Janek191:
− x
2 + x + m − 4 = 0
Δ = 1 − 4*(−1)*( m − 4) = 1 + 4 m − 16 = 4 m − 15 > 0 ⇔ 4 m > 15 ⇔ m > 3
34
| | − 1 − √ 4m − 15 | |
x1 = |
| = 0,5 +0,5 √4 m − 15 = 0,5 + √ m − 154 |
| | −2 | |
| | − 1 + √4 m − 15 | |
x2 = |
| = 0,5 − 0,5 √4 m − 15 = 0,5 − √ m − 154 |
| | −2 | |
więc
I 0,5 +
√m − 3,75 I + I 0,5 −
√ m − 3,75 I ≥ 2
Dla
√ 4 m − 15 ≥ 1 ( m ≥ 4 ) mamy
0,5 +
√ m − 3,75 − 0,5 +
√m − 3,75 ≥ 2
2
√m − 3,75 ≥ 2
√m − 3,75 ≥ 1
m − 3,75 ≥ 1
m ≥ 4,75
========
Odp. m ∊ < 4,75 ; +
∞)
====================
11 gru 07:56
slava: Dziękuję Janek191
11 gru 21:35
slava: Nie potrafię sobie wyjaśnić dlaczego √4m−15≥1
12 gru 09:00
yht:
to się wzięło z rozważenia przypadku kiedy wyrażenie pod wartością bezwzględną
0,5−√m−3.75 jest niedodatnie
0,5−√m−3.75≤0
−√m−3.75≤−0,5|*(−2)
2√m−3.75≥1
√4*√m−3.75≥1
√4(m−3.75)≥1
√4m−15≥1
12 gru 09:17
Janek191:
12 gru 09:28
slava: Janek191 jesteś wielki!
12 gru 09:44
slava: yht dzięki
12 gru 09:47