matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica i pochodna funkcji
krokus:
Wyznacz współrzędne punktu, w któym styczna w punkcie P do wykresu funkcji f przecina oś y: f(x)=
√
1−x
P=(−3,2)
10 gru 23:20
Jack:
prosta przechodzaca przez P y = a(x+3)+2
1
1
f'(x) =
* (−1) = −
2
√
1−x
2
√
1−x
1
1
1
a = f'(−3) = −
= −
= −
2
√
1+3
2*2
4
zatem
1
1
3
8
1
5
y = −
(x+3)+2 = −
x −
+
= −
x +
4
4
4
4
4
4
1
5
x = 0 ⇔ −
*0 +
= y
4
4
5
y =
4
5
szukany punkt P(0,
)
4
10 gru 23:28
krokus:
Dziękuję
10 gru 23:32