matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Niewymierność z mianownika
Tracer971:
2
Usuń niewymierność z mianownika
. Z gòry dzięki ☺
√
2
+
√
3
−1
10 gru 23:19
Benny:
√
2
=a
√
3
−1=b
2
2(a−b)
√
2
−
√
3
+1
√
2
√
3
−1
=
=
=
−
=
a+b
a
2
−b
2
2
√
3
−2
2(
√
3
−1)
2(
√
3
−1)
√
2
(
√
3
+1)
1
√
6
+
√
2
−2
=
−
=
4
2
4
10 gru 23:23
Tracer971:
Hahah dzięki ziomek xd
11 gru 00:23