ttt
wiktoria: wykaz ze funkcja f(x)= |x−1| nie jest rozniczkowalna w punkcie x
0 = 1
dla x≥1 dla x<1
f(x)= x−1 f(x)= −x+1
zatem
| | x−1−0 | | x−1 | |
iloraz różniczkowy |
| = |
| = 1 |
| | x−1 | | x−1 | |
| | −x+1−0 | | −(x−1) | |
lub |
| = |
| = −1 |
| | x−1 | | x−1 | |
Dobrze to jest? a jesli nie to jak to wykazac
Mila juz mi podobny rozwiazywała ale tam
liczyła
granice ilorazu rozniczkowego a tutaj w ogole dwa rozne chyba wychodza ?
Mila:
f(x)=x−1 dla x−1≥0⇔dla x≥1
f(x)=−x+1 dla x<1
Wzór:
⇔
| | x−1−(1−1) | | x−1 | |
limx→1+ |
| =limx→1+ |
| =1 |
| | x−1 | | x−1 | |
| | −x+1−(−1+1) | | −x+1 | | −(x−1) | |
limx→1− |
| =limx→1− |
| =limx→1− |
| =−1 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
f(x) nie jest różniczkowalna w x=1 ponieważ granica prawostronna
ilorazu różnicowego jest różna od lewostronnej.
Granica ilorazu różnicowego