x | x | |||
Funkcja f(x)= | − sin x jest ciągła. Wykaż, że równanie | − sin x =0 ma co najmniej | ||
2 | 2 |
1 | ||
f'(x)= | −cosx | |
2 |
π | π | |||
f(−π)=− | , f(−π/3)=− | +√3/2>0, mamy rozwiązanie dla x∊(−π;−π/3) | ||
2 | 6 |
π | ||
f(π/3)= | −√3/2<0, mamy jedno rozwiązanie dla jakiegoś x∊(−π/3;π/3) | |
6 |
π | ||
f(π)= | >0, mamy rozwiązanie dla x∊(π/3;π) | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |