Funkcja kwadratowa z parametrem
Adam : Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = (m+1)x
2+2(m−2)x−m+4
ma dwa różne miejsca zerowe spełniające warunek X
12−X
22=X
14−X
24
Δ=4m
2−16m+16=4m
2−12m−16
Δ=8m
2−28m
Δ>0 ⇔ gdy m ⊂ (−
∞,0) ∪ (3,5 , +
∞)
X
12−X
22=X
14−X
24
X
12−X
22=(X
12−X
22) (X
12+X
22)
1= X
12+X
22
1= (X
1+X
2)
2 −2X
1X
2
a
2=b
2 − 2ac
Czy dobrze użyłem wzorów Viet'a?
10 gru 21:23
Adamm: skąd wniosek że x
1≠−x
2
10 gru 21:34
Adamm: x12−x22=x14−x24
(x1−x2)(x1+x2)=(x1−x2)(x1+x2)(x12+x22)
0=(x1+x2)(x12+x22−1)
x1+x2=0 lub x12+x22=1
10 gru 21:36
Adam : Jak powianiem zrobić to poprawnie?
10 gru 21:38
Adamm: zresztą, powinien być warunek że m+1≠0
z x12+x22=1 możesz zrobić tak jak to sobie chciałeś
tylko nie zapomnij że też może być x1+x2=0
x1−x2 można było podzielić z warunków zadania (x1≠x2, Δ>0)
10 gru 21:40
Adam : Fakt , zapomniałem o tym warunku
Mam teraz ,że :
10 gru 21:46
10 gru 21:49