Trygonometria
Pati18773: Czy to dobrze ?
cos2x−cos6x=sin3x+sin5x
| | 2x+6x | | 2x−6x | | 3x+5x | | 3x−5x | |
−2sin |
| sin |
| =2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−2sin4xsin−2x=2sin4xcos−x
−sin−2x=cos−x
sin2x=cosx
2sinxcosx=cosx
sinx=0
x=kπ , k€C
10 gru 21:14
Adamm: −2sin4xsin(−2x)=2sin4xcos(−x)
sin(4x)sin(2x)=sin(4x)cosx
sin(4x)(sin(2x)−cosx)=0
sin(4x)=0 lub sin(2x)=cosx
tracisz rozwiązania
10 gru 21:18
Adamm: i jeszcze
sin(2x)=cosx
2sinxcosx=cosx
cosx(2sinx−1)=0
10 gru 21:19
Pati18773: Tak juz zrozumialam o co chodzi dziekuje !
10 gru 21:49