Prosta nierówność
Paweł: Rozwiąż nierówność
(1 i 1/3) x2−x < (3/4) −6
(3/4) −x2+x < (3/4) −6
−x2 + x + 6 < 0
Δ = 25
x1= 3
x2= −2, czyli x∊ (−∞,−2> ∪ <3, +∞)
a w odpowiedziach jest x∊ (−2, 3)
Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć czy to może błąd w odpowiedziach do zadania?
10 gru 20:42
Janek191:
Zły znak

− x
2 + x > − 6
10 gru 20:43
Wałowa: Podstawa wykladnika jest zawarta miedzy (0,1) wiec zmien zwort nierownosci
10 gru 20:44
Paweł: No tak, przecież podstawa to 0,75 i należy do przedziału (0,1) − zapomniałem o tym "wyjątku".
Dzięki Wałowa
10 gru 20:45