Calki wymierne
Ktoś-coś?: ∫ 2x−1/ −2x
2 +12x−18 dx
Po przeliczeniu delty wyszło mi ,że jest jedno miejsce zerowe= 3.
Rozpisuję to jako (x−3)
2
I teraz jak to rozpisać w równaniu systemem ,który w przypadku dwóch miejsc zerowych miał taką
postać :
Ax−x1+
Bx−x2= ....
Ktoś potrafiłby mi to wytłumaczyć ?
10 gru 20:35
10 gru 20:37
Ktoś-coś?: Dlaczego tak ?
10 gru 20:54
Adamm: nigdy się nad tym nie zastanawiałem
10 gru 21:01
Ktoś-coś?: Ale to jest jakiś wzór ? Nie wiem, cokolwiek ? A co jeśli w przypadku miejsca zerowego wyszło
mi w innym przykładzie = −2 −−> rozpisuję jako (x+2)2 i wtedy Ax+2 + Bx+2 2
10 gru 21:03
Adamm: | | W(x) | |
tak, jak masz |
| gdzie stopień W(x) jest mniejszy od n to rozpisujesz to na |
| | (x−x0)n | |
sumę
| A1 | | An | |
| +...+ |
| , Ak=const. |
| x−x0 | | (x−x0)n | |
10 gru 21:05
Ktoś-coś?: O super, dzięki wielkie
10 gru 21:05