ttt
wiktoria: wykaż, że funkcja f(x)= |2x+2| nie jest rozniczkowalna w punkcie x0 = −1
10 gru 19:58
Mila:
f(x)= 2x+2 dla x≥−1
f(x)=−2x−2 dla x<−1
W x=−1 masz zmianę wzoru, najlepiej jest liczyć pochodną z definicji
jako granicę ilorazu różnicowego lewostronną i prawostronną.
| | f(x)−f(−1) | | 2x+2−(−2+2) | | 2x+2 | |
limx→−1+ |
| =limx→−1+ |
| =limx→−1+ |
| =2 |
| | x+1 | | x+2 | | x+1 | |
| | f(x)−f(−1) | | −2x−2−(2−2) | | −2(x+1) | |
limx→−1− |
| =limx→−1− |
| =limx→−1− |
| =−2 |
| | x+1 | | x+2 | | x+1 | |
Nie istnieje pochodna f(x) w x=−1 ponieważ nie istnieje granica ilorazu różnicowego w x=−1.
10 gru 23:36