o co w tym chodzi
as: Wyznacz cosinusy kąta nachylenia (wektor)u=[−2,4] do obu osi układów wpółrzędnych
12 sty 20:15
paziówna:

a = −2
szukasz kątów α i β
→
|OB| =
√(−2)2 + 42 =
√20 = 2
√5
|AO| = |−2| = 2
|OC| = |4| = 4
w ΔAOB
| | |AO| | | 2 | | √5 | |
cosβ = |
| = |
| = |
| |
| | |BO| | | 2√5 | | 5 | |
w ΔOBC
| | |CO| | | 4 | | 2√5 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | |BO| | | 2√5 | | 5 | |
12 sty 20:24
Klimas: dzieki
12 sty 20:26
paziówna: rozumiesz wszystko?
12 sty 20:28
as: dziekuje
12 sty 20:29
Klimas: ucze sie na wektory te zadania z ktorymi mialem wątpliwosc daje na forum a następnie weryfikuje
w moim zeszycie
12 sty 20:30
paziówna: aha, czyli tak podstępnie sprawdzasz wiedzę sprawdzających?
12 sty 20:34
Klimas: jade sobie ze zbiorem zadan po kolei i zalozylem nowy zeszyt
12 sty 20:40
paziówna: a to taki sprytny myk
12 sty 21:17