1 | ||
∑ | ||
3n2−2n |
1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||
= | ≤ | ||||||||||||||||||||||||||||
3n2−2n |
|
|
1 | |||||||||||
szereg | jest to szereg Dirichleta zbieżny, zatem na mocy KP | ||||||||||
|
1 | ||
szereg | jest zbieżny | |
3n2−2n |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
≤ | = | * | |||||
3n2−2n | 3n2 | 3 | n2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
= | ≤ | = | = | ||||||
3n2−2n | n(3n−2) | n(3n−n) | n*2n | 2n2 |
1 | ||
szereg | zbiezny z Dirichleta, zatem na mocy KP... tamten zbiezny | |
2n2 |
1 | 1 | ||
≥ | ... | ||
3n2−2n | 3n2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |