rzut sześć razy dwiema monetami
rachunek: Rzucamy sześć razy dwiema monetami.
Oblicz prawdopodobieństwo, że dwukrotnie otrzymamy na obu monetach reszki.
Czy stosować tu schemat Bernoullego?
Byłby tak,
ilość sukcesu (wypadnie 2 razy orzeł) k=2; n=6;
ale prawdopodobieństwo otrzymania dwóch orłów to będzie p=1/36
10 gru 17:41
rachunek: ktoś cos?
10 gru 18:01
rachunek: Rzucamy sześć razy dwiema monetami.
Oblicz prawdopodobieństwo, że dwukrotnie otrzymamy na obu monetach reszki.
10 gru 18:56
Mila:
| | 1 | |
p= |
| − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 4 | |
| | 3 | |
q= |
| − prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 4 | |
Schemat 6 prób Bernoulliego
n=6
k=2
10 gru 19:10
wlasnosc: O dzięki wielkie! Już widzę swój błąd, myślami byłem jeszcze w zad z kostką stąd 1/36
i te kuriozalne wyniki.
I to była zagłostka, bo tak samo robiłem. Jeszcze raz dzieki
10 gru 22:17